boek | GRIJS

29 juli 2015

Het VU opleidingsinstituut GERION leidt artsen op tot Specialist Oudergeneeskunde. Dat doen ze al 25 jaar. Toch blijkt het erg moeilijk om precies uit te leggen wat de Specialist Oudergeneeskunde doet en waarom het zo belangrijk is dat ze er zijn.

Samen met Rufus de Vries (www.rufusdevries.nl) ontwikkelde we het plan om de specialisten en hun patiënten te volgen en in beeld te brengen. De foto’s van Rufus brengen vooral het contact en de relaties tussen mensen in beeld. Met nadruk op de betrokkenheid, het geduld en de zorgvuldigheid waarmee de artsen hun werk doen. Een beeldverhaal in twee grote lijnen: de artsen aan het werk met de oudere mens in verval en de artsen in opleiding.

In tekst zijn we vooral op zoek gegaan naar de soms hartverscheurende dilemma’s die artsen tegenkomen in hun werk en studie. De interviews met docenten en studenten waren inspirerend en brachten een zacht en genuanceerd optimisme aan het licht. De fotografie wordt dan ook afgewisseld met quotes die het optimisme van de artsen vertegenwoordigen. Het nawoord is een ode aan de specialist ouderengeenskundigen en de ouder wordende mens.

Publicatie

De oorspronkelijke vraag was om de beelden en teksten tentoon te stellen. Om gerichter en intiemer een groter publiek te bereiken kozen we voor een boek. Met nadruk geen site. De vormgeving van het boek sluit aan bij de uitgangspunten betrokkenheid, geduld en zorgvuldigheid. Door de materiaalkeuze voel je die zorgvuldigheid zodra je het boek in handen hebt.

Het boek is gedrukt door Lecturis en gebonden met dunnen platten. Het omslagmateriaal is mat en zacht en ook de preeg op de achterzijde is continue voelbaar. De tekstpagina’s zijn gedrukt op 60 grams papier waardoor ze semi-transparant de beelden doorlaten. Al met al een project dat na een jaar onderzoek heeft geleid tot een boek dat de Specialist Ouderenzorg eer aan doet.

GRIJS 1 GRIJS 4-5 GRIJS 84-85GRIJS 86-87 GRIJS 14-15 GRIJS 12-13