Fotografie | Knoppen en scheuten

31 juli 2015

De schoonheid van kwetsbaar nieuw leven is een eindeloze bron van inspiratie. Van fragiel en bijna onzichtbaar tot soms stug en lelijk. De zoektocht naar het beeld dat het best het karakter is brengt verrassingen met zich mee. Met name het licht en de transparantie maken de meest onaanzienlijke knoppen betoverend.

Knoppen en Scheuten Contactblad

Het in je handen hebben van een grote vakprint brengt onverwachte perspectiefveranderingen met zich mee. De rijkheid diepte in beeld, de tactiliteit van het materiaal. Niet alleen het medium, maar ook het tempo verandert. Een geselecteerd beeld hangt aan de muur en telkens als je er naar kijkt zie je wat anders. Het lijkt wel of een beeld opeens aan veel meer kwaliteiten moet voldoen als je het besluit af te drukken. De scherpte, de compositie, wel of niet in kleur, wel of niet op mat papier. Een print is genadeloos.
Tijdens het printen blijkt ook nog eens dat verschillende labs van hetzelfde beeld een totaal andere afdruk maken. De zoektocht naar het beste procédé is gaande.

Knoppen en Scheuten Contactblad

Meer onderzoeksvragen: Wanneer is de serie compleet? Welke criteria leg je aan voor vervolgstappen? Zit dat in de techniek, de keuze voor de camera? Liever in de natuur dan in de studio? of toch een mobiele studio? Moet ik kiezen voor één soort planten? Hier ben ik gelukkig nog niet mee klaar.