boek | Theorie in de kunstpraktijk

02 februari 2015

Boek over het integreren van theorie/onderzoek met de praktijk van de kunstenaar/ontwerper. In samenwerking met Anke Coumans en Heleen van der Geest in opdracht van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht.

Product_The-reflexive-zone-7

Boek bouwt bruggen

Het boek geeft in twee talen via essays en vele voorbeelden uit de onderwijspraktijk inzicht in hoe de wisselwerking tussen kennis- en kunstproductie en kunstacademie stimuleert in haar ontwikkeling. Aan bod komen het creatieve proces, de rol van intuïtie, didactische modellen ten behoeve van deze wisselwerking. Onderzoek als brug tussen theorie en praktijk en reflexie binnen het creatieve proces vormen zo de basis voor een kritische praktijk.

Deze begrippen worden vertaalt in beeld, typografie en materiaal. Perspectiefwisselingen en bruggen die pagina’s met elkaar verbinden vormen de kern van het ontwerp. Het gekozen papier is semi-transparant waardoor inhoud regelmatig visueel door elkaar loopt. De vormgeving is dan ook de visuele vertaling van de kern van het verhaal. Het integreren van theorie en praktijk, inhoud en vorm.Product_The-reflexive-zone-9Product_The-reflexive-zone-2Product_The-reflexive-zone-3Product_The-reflexive-zone-4

Product_The-reflexive-zone-6Product_The-reflexive-zone-5Product_The-reflexive-zone-8

 

binnenwerkconcept fysiek vertaalt

Het Franse stofomslag is bij dit boek binnenstebuiten gebruikt. Kop en staart zijn extra stevig, terwijl het concept van het binnenwerk op een fysieke manier wordt herhaald. De binnenzijde van het omslag doet dienst als affiche.
the-reflexive-zone
Product_The-reflexive-zone-11