Workshop | Designers clarify complex stuff

30 juli 2015

In een steeds complexer wordende wereld wordt het nemen van een beslissing steeds moeilijker. Een actueel thema als de circulaire economie is zo ingewikkeld dat het voor de beslissers bijna onmogelijk is om vanuit een volledig totaalbeeld keuzes te maken. Dikke rapportages, rijk gevuld met tabellen en grafieken zetten veel feiten op een rij, maar het is het overzicht dat zo belangrijk is bij het nemen van beslissingen. Hoe compleet ook, overzicht geeft een rapport niet.
Grafisch ontwerpers kunnen hier uitkomst bieden.

INFOMURALS

Robert E. Horn, professor aan Standford universiteit (California), houdt zich bezig met het inzichtelijk maken van complexe vraagstukken. Hij rafelt alle factoren van het vraagstuk uiteen en verwoord de kern in informatieblokken. Vervolgens worden deze blokken geclusterd, met elkaar in verbinding gebracht en in hiërarchie vormgegeven. Het resultaat wordt groot op de muur gepresenteerd.
Enkele voorbeelden van zijn murals:

HKU-Muralthon

Infomural- Robert E. Horn

De betrokkenen kunnen met elkaar voor het overzicht staan en met elkaar discussieren. Pas een verbinding aan en je ziet direct het effect. Veranderen de cijfers van een onderzoek? Het wordt direct duidelijk welke invloed het heeft op de plaats van het argument in het totaal.
Deze overzicht scheppende eigenschap is het bedrijfsleven opgevallen, maar ook de wetenschap en de politiek zien de voordelen van deze manier van werken. Hij is handig bij brainstorms, planningvraagstukken en belangrijke beslismomenten.

Meer informatie over het werk van Robert E. Horn vind je op www.infomuralslab.info

WORKSHOP

Samen met Robert Horn en Floor Kist (InfomuralsLab) organiseerden we een workshop voor studenten van HKU en van het ‘Center of Sustainability’ van de universiteiten Delft, Leiden en Rotterdam. Thema: circulaire economie. Opdracht: werk samen aan een infomural die een van de onderdelen van het thema inzchtelijk maakt.
Doel: koppel feitelijke kennis aan creatieve redactionele presentatie op een manier dat totaal begrip tot stand komt.

Uiteindelijk werden de resultaten gepresenteerd aan een kritische jury, chaired by Robert Horn. Professor Arnold Tukker (Head of the department Industrial Ecology at Leiden University), André Veneman (Corporate director AkzoNobel), Marnix Koopmans (Green Growth of VNONCW) and Karel van der Waarde (Graphic design researcher).

Hieronder een impressie van het creatieve proces en de presentatie van de eindwerken

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon

HKU-Muralthon